.

NU PLECA SINGUR LA DRUM! IA-TI O REMORCA!

- Inmatricularea autovehiculelor si remorcilor si radierea lor

Cauta  



Friday, December 12, 2014, 04:06 AM ( 1174 afisari )  - Postat de: Admin
Sectiunea I
Inmatricularea autovehiculelor si remorcilor

Art. 80. - Autovehiculele si remorcile se inmatriculeaza permanent sau temporar la inspectoratele de politie judetene sau la Directia Generala de Politie a municipiului Bucuresti in raza careia proprietarii isi au domiciliul (sediul) ori resedinta in cazul cetatenilor straini.
La cererea persoanelor juridice, autovehiculele si remorcile se inmatriculeaza la inspectoratele de politie judetene sau la Directia Generala de Politie a municipiului Bucuresti in raza carora acestea au reprezentante, filiale, sucursale, puncte de lucru ori unitati subordonate.
Autovehiculele si remorcile apartinand Ministerului Apararii Nationale pot fi inmatriculate si la acest minister, iar tramvaiele si troleibuzele, la persoanele juridice care le detin.
Este interzisa punerea in circulatie a unei remorci neinmatriculate.
Persoanele care detin autovehicule sau remorci inmatriculate in alte state si au sau isi stabilesc domiciliul ori resedinta in Romania, sunt obligate sa solicite inmatricularea acestora in termen de 30 de zile de la data intrarii in tara a vehiculelor.
In caz de nerespectare a dispozitiilor de la alineatul precedent, dupa 60 de zile de la expirarea termenului organele de politie vor retine certificatele si placile cu numerele de inmatriculare straine, care vor fi remise autoritatilor emitente.
La inscrierea in circulatie, autovehiculului sau remorcii, i se atribuie placute cu un singur numar de inmatriculare, cu exceptia cazurilor autorizate de Ministerul de Interne.
Art. 81. - Autovehiculele si remorcile se inmatriculeaza numai daca sunt omologate pentru circulatie de catre Regia Autonoma «Registrul Auto Roman».
Autovehiculele si remorcile care nu pot fi identificate de catre Regia Autonoma «Registrul Auto Roman» datorita alterarii sau lipsei numerelor de identificare a acestora poansonate de constructor nu vor fi omologate pentru circulatie. Se excepteaza autovehiculele si remorcile pentru care politia poate stabili provenienta legala a acestora.
Art. 82. Inmatricularea autovehiculelor si a remorcilor se face pe baza urmatoarelor documente:
- fisa de inmatriculare semnata, dupa caz, de actualul si de fostul proprietar, cu vizele care atesta plata taxei pentru mijloacele mecanice de transport si a primei de asigurare prin efectul legii;
- cartea de identitate a vehiculului, prevazuta cu elemente de secretizare aplicate de Regia Autonoma «Registrul Auto Roman»;
- dovada de plata a taxei de inmatriculare;
- dovada de efectuare a formalitatilor vamale de import definitiv (pentru inmatricularea permanenta) temporar (pentru inmatricularea temporara), in cazul autovehiculelor si al remorcilor dobandite din strainatate.
La inmatricularea autovehiculelor si a remorcilor, cu exceptia celor noi, proprietarii acestora vor face dovada efectuarii inspectiei tehnice periodice la statia Regiei Autonome «Registrul Auto Roman», chiar daca inspectia tehnica anterioara nu avea termenul de valabilitate expirat.
Art. 83. - Autovehiculele si remorcile apartinand misiunilor diplomatice, oficiilor consulare si membrilor acestora, precum si altor organizatii si persoane straine cu statut diplomatic, care isi desfasoara activitatea in Romania, se inmatriculeaza la cererea celor interesati, cu avizul Ministerului Afacerilor Externe, pe baza acelorasi documente prevazute la art. 82, cu exceptia taxei de inmatriculare si a dovezii de plata a taxei asupra mijloacelor mecanice de transport, daca, pe baza de reciprocitate, se acorda scutiri pentru acestea.
Art. 84. - Se inmatriculeaza temporar:
a) autovehiculele si remorcile care urmeaza sa fie scoase definitiv din Romania, la cererea celor interesati;
b) autovehiculele si remorcile care sunt importate temporar in Romania;
c) autovehiculele si remorcile inchiriate, din strainatate, de catre persoane juridice romane.
Pentru cazul prevazut la lit. a), inmatricularea temporara se efectueaza pe o perioada ce nu poate depasi termenul de valabilitate a asigurarii internationale (cartea verde), iar pentru cazurile prevazute de lit. b) si c), perioada de inmatriculare temporara nu poate depasi sfarsitul anului in curs, daca solicitarea a fost facuta in primele 9 luni ale anului respectiv, ori sfarsitul anului urmator, daca solicitarea a fost facuta in ultimele 3 luni ale anului in curs. Daca introducerea in Romania a autovehiculelor si a remorcilor care se inmatriculeaza temporar a fost facuta printr-o operatiune de import temporar, perioada de inmatriculare temporara nu poate depasi termenul limita stabilit pentru importul temporar.
Art. 85. - Inspectoratele de politie judetene si Directia Generala de Politie a municipiului Bucuresti elibereaza, pentru fiecare autovehicul sau remorca inmatriculata, un certificat de inmatriculare, ale carui forma si continut sunt stabilite de Inspectoratul General al Politiei.
Art. 86. - Titularul certificatului de inmatriculare este obligat sa declare unitatii de politie emitente schimbarea oricaror date referitoare la proprietar ori la vehicul, inscrise in certificatul de inmatriculare, in termen de cel mult 30 de zile de la data la care a survenit aceasta modificare, cu exceptia schimbarii caroseriei sau a sasiului, caz in care va proceda conform prevederilor art. 94.
Art. 87. - Inspectoratele de politie judetene sau Directia Generala de Politie a municipiului Bucuresti autorizeaza provizoriu circulatia autovehiculelor si a remorcilor neinmatriculate, pentru o perioada de cel mult 30 de zile, in vederea efectuarii formalitatilor premergatoare inmatricularii.
Autorizatia provizorie de circulatie da dreptul titularului acesteia de a circula numai pe teritoriul Romaniei.
Art. 88. - Inspectoratele de politie judetene sau Directia Generala de Politie a municipiului Bucuresti autorizeaza circulatia pentru probe a autovehiculelor si remorcilor:
a) care efectueaza probe in vederea omologarii, precum si a autosasiurilor care efectueaza deplasari de la unitatile constructoare la cele care le caroseaza, la solicitarea persoanelor juridice care au ca obiect de activitate fabricarea, asamblarea, carosarea sau incercarea autovehiculelor sau a remorcilor;
b) supuse comercializarii, in vederea probelor solicitate de clienti, la cererea persoanelor juridice care detin spatiu special amenajat pentru expunerea vehiculelor si au un volum mediu de vanzari de cel putin 5 autovehicule sau remorci intr-un interval de o luna.
Autorizatiile de circulatie pentru probe sunt valabile cel mult un an de la data eliberarii.
Este interzis transportul comercial de bunuri si persoane cu autovehicule si remorci care circula in baza autorizarii de circulatie pentru probe, folosirea acestor autorizatii pentru autovehicule si remorci de provenienta straina pentru care nu au fost efectuate formalitatile vamale in Romania, precum si circulatia vehiculelor prevazute la lit. b) in afara judetului sau a municipiului Bucuresti in raza caruia isi are sediul titularul autorizatiei de circulatie pentru probe.
Art. 89. - Pierderea, furtul sau distrugerea certificatului de inmatriculare sau a autorizatiei provizorii de circulatie pentru probe trebuie declarata in termen de 48 de ore de la constatarea faptului unitatii de politie celei mai apropiate, care va elibera o adeverinta in acest sens.
In termen de cel mult 15 zile de la declararea pierderii, a furtului sau a distrugerii certificatului de inmatriculare, titularul acestuia este obligat sa solicite eliberarea unui alt certificat de inmatriculare.
Noul certificat de inmatriculare se elibereaza de catre unitatea de politie care a emis certificatul anterior, in baza adeverintei mentionate mai sus si a dovezii de publicare in Monitorul Oficial al Romaniei pentru declararea nulitatii documentului pierdut sau furat.

Sectiunea a II-a
Numerele de inmatriculare, cele provizorii si de probe

Art. 90. - La inmatriculare, inspectoratul de politie judetean sau Directia Generala de Politie a municipiului Bucuresti atribuie fiecarui autovehicul ori remorca un numar de inmatriculare, compus din indicativul judetului sau al municipiului Bucuresti si numarul de ordine.
Numarul de inmatriculare al autovehiculelor si remorcilor prevazute in art. 83 este compus din indicativul CD, CO sau TC, dupa caz, si numarul de ordine.
In cazul numarului de inmatriculare temporara la indicativul judetului si numarul de ordine se adauga luna si anul in care expira valabilitatea inmatricularii.
La autorizarea provizorie a circulatiei autovehiculului sau a remorcii se atribuie un numar compus din indicativul judetului sau a municipiului Bucuresti si numarul de ordine.
La autorizarea circulatiei pentru probe a autovehiculului sau a remorcii se atribuie un numar compus din indicativul judetului sau a municipiului Bucuresti, numarul de ordine si inscrisul «Probe».
O data cu inmatricularea sau amortizarea circulatiei se elibereaza si placile cu numarul atribuit.
Art. 91. - Numarul de inmatriculare, cel provizoriu si de probe se aplica pe placi metalice avand fondul alb reflectorizant si inscrisul cu litere majuscule si cifre arabe, in relief.
Placile se fixeaza la partea din fata si din spate a autovehiculului, iar la motocicleta, motoreta si remorca, numai la partea din spate, in locurile special destinate.
Pe placa din spate se aplica ecusonul care atesta efectuarea inspectiei tehnice periodice, iar pe placa din fata, ecusonul inspectiei tehnice suplimentare pentru poluare.
Art. 92. - Indicativele judetelor si al municipiului Bucuresti, alcatuirea numerelor de ordine, formele, dimensiunile, culorile fondului placilor si ale inscrisurilor aplicate, precum si conditiile de calitate sunt stabilite prin standard de stat.
Art. 93. - Numerele de inmatriculare, forma si dimensiunile placilor cu numere de inmatriculare pentru autovehiculele si remorcile apartinand Ministerului Apararii Nationale se stabilesc si se atribuie de catre acest minister.

Sectiunea a III-a
Radierea autovehiculelor si remorcilor

Art. 94. - Proprietarii de autovehicule si remorci inmatriculate sunt obligati sa ceara radierea acestora din evidenta inspectoratelor de politie judetene sau a Directiei Generale de Politie a municipiului Bucuresti in termen de 30 de zile de la data la care a intervenit una dintre situatiile urmatoare:
a) la trecerea in proprietatea lor a autovehiculelor sau a remorcilor inmatriculate pe numele fostului proprietar, pe a vehiculului si a fisei de inmatriculare, precum si a predarii certificatului si a placilor cu numarul de inmatriculare;
b) la schimbarea domiciliului (sediului) lor in raza altui inspectorat de politie judetean sau a Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti decat acela la care se afla inmatriculat autovehiculul sau remorca, pe baza prezentarii cartii de identitate a vehiculului si a fisei de inmatriculare, precum si a predarii certificatului si a placilor cu numarul de inmatriculare;
c) la scoaterea definitiva din Romania a autovehiculelor si a remorcilor, pe baza prezentarii cartii de identitate a vehiculului si a predarii certificatului si a placilor cu numarul de inmatriculare;
d) in cazul cand autovehiculul sau remorca au devenit improprii din punct de vedere tehnic pentru a circula pe drumurile publice si au fost dezmembrate, pe baza dovezii care atesta dezmembrarea si a predarii cartii de identitate a vehiculului, precum si a certificatului si a placilor cu numarul de inmatriculare;
e) in cazul schimbarii caroseriei sau a sasiului;
In cazul nerespectarii prevederilor alineatului precedent, o data cu constatarea contraventiei, organele de politie vor retine certificatul de inmatriculare, precum si placile cu numerele de inmatriculare.
Proprietarii autovehiculelor si ai remorcilor pot solicita radierea acestora, daca nu mai doresc sa le pastreze in circulatie. In acest caz, proprietarii vor face dovada ca poseda spatiu propriu amenajat parcarii acestor autovehicule si remorci cat timp sunt radiate din circulatie, fiind interzisa parcarea acestora in alte locuri.
La efectuarea radierii, inspectoratele de politie judetene sau Directia Generala de Politie a municipiului Bucuresti comunica aceasta operatiune organelor fiscale.
Cartile de identitate retinute de politie conform prevederilor lit. d) vor fi remise Regiei Autonome «Registrul Auto Roman».

CAPITOLUL VI
Permisul de conducere

Art. 95. - Permisul de conducere se elibereaza de catre inspectoratul de politie judetean sau de Directia Generala de Politie a municipiului Bucuresti in raza careia solicitantul isi are domiciliul (sau resedinta in cazul cetatenilor straini), precum si de catre Inspectoratul General al Politiei.
Forma si continutul permisului de conducere se stabilesc de catre Inspectoratul General al Politiei.
Permisul de conducere prevazut la art. 96 este valabil pe o perioada de 10 ani de la data eliberarii.
Prevederea de la alineatul precedent se aplica si permiselor model nou, emise pana la data intrarii in vigoare a Hotararii Guvernului nr. 166/1997.
La expirarea perioadei de valabilitate, acesta va fi preschimbat de unitatile de politie, fara sustinerea unui nou examen, pe baza unei metodologii elaborate de Ministerul de Interne.
Art. 96. - Permisul de conducere este valabil pentru una sau mai multe dintre urmatoarele categorii de autovehicule:
CATEGORIA A: autovehiculul cu doua roti (motocicleta), cu sau fara atas, avand capacitatea cilindrica a motorului peste 50 cm3 sau viteza prin constructie mai mare de 50 km/h, si autovehiculului cu trei roti (triciclul) avand capacitatea cilindrica a motorului mai mare de 50 cm3 sau viteza prin constructie mai mare de 50 km/h, precum si masa totala maxima autorizata mai mica de 400 kg;
CATEGORIA B:
- autovehiculele a caror masa totala maxima autorizata nu depaseste 3.500 kg si al caror numar de locuri pe scaune, in afara locului conducatorului, nu este mai mare de 8;
- ansamblul de vehicule format dintr-un autovehicul din categoria B si o remorca in cazul in care masa totala maxima autorizata a ansamblului nu depaseste 3.500 kg, iar masa totala maxima autorizata a remorcii nu depaseste masa proprie a autovehiculului tragator;
- triciclurile sau cvadriciclurile avand masa proprie peste 550 kg;
CATEGORIA B + E: ansamblul de vehicule constand dintr-un vehicul tragator din categoria B si o remorca, daca ansamblul respectiv nu se incadreaza in categoria B;
CATEGORIA C: autovehiculele, altele decat cele din categoria D, a caror masa totala maxima autorizata este mai mare de 3500 kg;
CATEGORIA C + E: ansamblul de vehicule constand dintr-un vehicul tragator din categoria C si o remorca a carei masa totala maxima autorizata este mai mare de 750 kg;
CATEGORIA D: autovehiculele destinate transportului de persoane avand mai mult de 8 locuri pe scaune, in afara locului conducatorului;
CATEGORIA D + E: ansamblul de vehicule constand dintr-un vehicul tragator din categoria D si o remorca a carei masa totala maxima autorizata este mai mare de 750 kg. Remorca nu trebuie sa fie destinata transportului de persoane;
CATEGORIA Tr: tractoare si masini autopropulsate pentru lucrari;
CATEGORIA Tb: troleibuze;
CATEGORIA Tv: tramvaie;
Permisul de conducere este valabil si pentru una sau mai multe dintre urmatoarele subcategorii:
SUBCATEGORIA A1: autovehiculul cu doua sau trei roti (motoreta) avand capacitatea cilindrica a motorului de cel mult 50 cm3 si viteza maxima, prin constructie, de cel putin 25 km/h, dar nu mai mare de 50 km/h;
SUBCATEGORIA B1: autovehicul cu trei sau patru roti (tricicluri si, respectiv cvadriciluri) avand masa proprie peste 400 kg, dar nu mai mare de 550 kg si fiind echipat cu un motor termic cu capacitatea cilindrica mai mare de 50 cm3 sau cu orice alt motor cu o putere echivalenta ori cu viteza prin constructie mai mare de 50 km/h;
SUBCATEGORIA C1: autovehiculele, altele decat cele din categoria D, a caror masa totala maxima autorizata este de peste 3500 kg, dar nu mai mare de 7500 kg;
SUBCATEGORIA C1 + E: ansamblul de vehicule constand dintr-un vehicul tragator din subcategoria C1 si o remorca a carei masa totala maxima autorizata este mai mare de 750 kg, cu conditia ca masa totala maxima autorizata a ansamblului sa nu depaseasca 12.000 kg, iar masa totala maxima autorizata a remorcii sa nu depaseasca masa proprie a vehiculului tragator;
SUBCATEGORIA D1: autovehiculele destinate transportului de persoane avand cel putin 9, dar nu mai mult de 16 locuri pe scaune, in afara locului conducatorului;
SUBCATEGORIA D1 + E: ansamblul de vehicule constand dintr-un vehicul tragator din subcategoria D1 si o remorca a carei masa totala maxima autorizata este mai mare de 750 kg, cu conditia ca masa totala maxima autorizata a ansamblului sa nu depaseasca 12.000 kg, iar masa totala maxima autorizata a remorcii sa nu depaseasca masa proprie a vehiculului tragator. Remorca nu trebuie sa fi destinata transportului de persoane.
Autovehiculelor din categoriile B, C si D si din subcategoriile C1 si D1 li se poate atasa o remorca avand masa totala maxima autorizata sub 750 kg, fara ca prin aceasta sa se schimbe categoria din care fac parte.
Termenul masa totala maxima autorizata inseamna masa proprie a vehiculului si a incarcaturii maxime.
Art. 97. - Permisul de conducere valabil pentru o categorie da dreptul de a conduce si autovehicule din subcategoria pe care aceasta o include.
Permisul de conducere valabil pentru categoriile C + E sau D + E este valabil si pentru conducerea ansamblurilor de vehicule din categoria B + E, daca titularul acestuia poseda categoria B.
Permisul de conducere valabil pentru categoria C + E este valabil si pentru categoria D + E, daca titularul acestuia poseda categoria D.
Permisul de conducere valabil si pentru subcategoria C 1 + E este valabil si pentru subcategoria D1 + E, daca titularul acestuia poseda subcategoria D1.
Posesorii permisului de conducere pentru categoriile C sau C + E au dreptul sa conduca tractoare, iar permisele de conducere pentru categoriile D sau D + E sunt valabile si pentru conducerea troleibuzelor.
Posesorii permisului de conducere valabil pentru autovehicule din categoria A nu au dreptul sa conduca motociclete de o putere mai mare de 25 kW sau cu un raport putere/masa proprie de peste 0,16 kW/kg, daca nu au cel putin 2 ani vechime in conducerea motocicletelor. Aceasta conditie nu se aplica persoanelor care au varsta de cel putin 21 de ani si au sustinut examenul pe motociclete fara atas, cu o putere a motorului de cel putin 35 kW.
Art. 98. - Categoriile Tr, Tb si Tv se inscriu in permisele de conducere la rubrica "mentiuni".
Posesorii permisului de conducere pentru tractoare au dreptul sa conduca un ansamblu de vehicule compus dintr-un tractor si una sau doua remorci.
Art. 99. - Permisul de conducere se obtine pe baza de examen.
Examinarea persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere se efectueaza la Inspectoratul General al Politiei ori la inspectoratul de politie judetean sau la Directia Generala de Politie a municipiului Bucuresti in raza careia isi au domiciliul (sau resedinta, in cazul cetatenilor straini). Prin exceptie, absolventii cursurilor organizate de scolile de pregatire a conducatorilor de autovehicule din categoriile sau subcategoriile C, C1, D1, precum si pentru tractoare, tramvaie ori troleibuze vor fi examinati, pentru prima data, la inspectoratul de politie judetean sau la Directia Generala de Politie a municipiului Bucuresti in raza careia isi are sediul scoala respectiva.
Persoana care solicita examinarea in vederea obtinerii permisului de conducere trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- sa aiba varsta de cel putin 18 ani, exceptie facand persoana care solicita obtinerea permisului de conducere valabil pentru subcategoria A1, care trebuie sa aiba varsta de cel putin 16 ani, pentru categoria C + E trebuie sa aiba varsta de cel putin 20 de ani, iar pentru categoriile D, D1, Tv si Tv trebuie sa aiba varsta de cel putin 21 ani;
- sa fie apta din punct de vedere medical si psihologic pentru conducerea autovehiculelor din categoria pentru care solicita examinarea;
- sa fi absolvit cursurile unei scoli de pregatire a conducatorilor de autovehicule organizate, potrivit legii pentru categoriile sau subcategoriile A, A1, B, B1, C, C1, D, D1, Tr, Tb si Tv;
- sa nu fi fost condamnata definitiv pentru una dintre infractiunile prevazute in art. 22 alin. 4 din Decretul nr. 328/1966, republicat.
Pentru admiterea prezentarii la examen, candidatul va depune urmatoarele documente:
- fisa de scolarizare, al carei model se stabileste de catre Inspectoratul General al Politiei;
- certificat de cazier judiciar;
- chitanta de plata a taxei de examinare.
Pregatirea practica a candidatilor care solicita obtinerea permisului de conducere valabil pentru categoriile sau subcategoriile A, A1, B, B1 si B + E poate fi efectuata si de catre instructori auto independenti.
Inspectoratul General al Politiei, inspectoratele de politie judetene sau Directia Generala de Politie a municipiului Bucuresti pot aproba, de la caz la caz, cu respectarea prevederilor art. 102, prezentarea la examen a persoanelor care nu au urmat cursurile complete ale unei scoli de pregatire a conducatorilor de autovehicule, in vederea obtinerii permisului de conducere.
Membrii misiunilor diplomatice si ai oficiilor consulare se vor prezenta la examen in conditiile stabilite de Ministerul de Interne si Ministerul Afacerilor Externe.
Art. 100. - Candidatii la examenul pentru obtinerea permisului de conducere vor fi examinati la proba teoretica de cunoastere a regulilor de circulatie si a elementelor de mecanica legate de conducerea in siguranta a autovehiculului, precum si la proba de conducere, corespunzator categoriei de autovehicule pentru care solicita permisul.
Persoanele handicapate care se incadreaza in baremurile minime de sanatate fizica si psihica stabilite in acest sens vor fi examinate la proba de conducere pe autovehicule adaptate infirmitatii lor.
Art. 101. - Rezultatul examinarii se consemneaza prin calificativul "admis" sau "respins". Candidatii care nu promoveaza oricare dintre probe sunt declarati respinsi.
In cazul in care se constata ca unui candidat i-a fost permisa prezentarea la examen ori ca acesta a fost declarat admis prin incalcarea dispozitiilor legale, seful Inspectoratului General al Politiei, directorul Directiei Generale a Politiei municipiului Bucuresti sau seful inspectoratului de politie judetean, dupa caz, va dispune anularea examenului.
Persoanele care, desi admise la proba teoretica, nu se prezinta in termen de 90 de zile pentru sustinerea probei practice, vor fi declarate respinse.
Persoanele declarate respinse vor putea sustine un nou examen numai dupa o perioada de cel putin 30 de zile, dar nu mai tarziu de un an de la absolvirea scolii, in caz contrar, vor efectua un curs complet de pregatire.
Art. 102. - Persoana care solicita examinarea in vederea obtinerii permisului de conducere valabil pentru categoriile sau subcategoriile C1, C sau D1 trebuie sa fi obtinut anterior dreptul de a conduce autovehiculele din categoria B.
Persoana care solicita examinarea in vederea obtinerii permisului de conducere valabil pentru categoria D trebuie sa faca dovada ca a condus efectiv autovehicule din categoriile C sau D1 pe o perioada de cel putin 2 ani.
Persoana care solicita examinarea in vederea obtinerii permisului de conducere valabil pentru categoriile sau subcategoriile B + E, C1 + E, C + E, D1 + E sau D + E trebuie sa fi obtinut anterior dreptul de a conduce autovehicule din categoriile sau subcategoriile B, C1, C, D1 si, respectiv, D.
Art. 103. - Scolile care pregatesc persoane pentru obtinerea permisului de conducere vor functiona in baza unui regulament elaborat de Ministerul de Interne si Ministerul Transporturilor, in colaborare cu Ministerul Educatiei Nationale.
Persoanele care efectueaza pregatirea teoretica (profesori de legislatie rutiera) si practica (instructori auto) vor fi autorizate in acest sens de autoritatea competenta. Conditiile de autorizare se stabilesc prin instructiuni comune elaborate de Ministerul de Interne si Ministerul Transporturilor.
Instructorii auto sau profesorii de legislatie rutiera, carora li s-au retras autorizatiile sau acestea au expirat, nu mai au dreptul sa efectueze pregatirea persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere.
Scolile care pregatesc persoane pentru obtinerea permisului de conducere din subordinea Ministerului Apararii Nationale si a Ministerului de Interne, precum si instructorii auto si profesorii de legislatie rutiera care isi desfasoara activitatea in aceste scoli se autorizeaza de catre ministerele respective.
Art. 104. - Autovehiculele, cu exceptia motocicletelor, destinate invatarii conducerii, vor fi dotate cu o dubla comanda (frana si ambreiaj).
Acestea vor fi echipate cu o caseta avand inscriptia "scoala", exceptie facand autobuzele, troleibuzele si tramvaiele, care vor avea inscrisul "scoala", aplicat pe partile laterale, in fata si in spate.
Art. 105. - Folosirea pe drumurile publice a autovehiculelor prevazute la art. 104 este permisa numai sub supravegherea instructorilor auto.
Pregatirea practica a persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere se face numai pe trasee stabilite de politie.
Raspunderea pentru incalcarea drepturilor de circulatie revine atat instructorului auto cat si persoanei care conduce autovehiculul.
Art. 106. - Posesorii permisului de conducere sunt obligati sa solicite eliberarea unui nou permis de conducere la schimbarea oricaror date inscrise in vechiul permis de conducere.
Posesorii permiselor de conducere obtinute in alte state sunt obligati ca, in termen de 30 de zile de la data stabilirii domiciliului ori a resedintei in Romania, sa solicite organelor de politie preschimbarea acestora. Permisul de conducere national eliberat in alte state va fi retinut de organele de politie, urmand a fi remis autoritatilor statului emitent.
Ministerul de Interne stabileste conditiile in care permisele de conducere straine pot fi preschimbate cu documente similare romanesti.
Art. 107. - Pierderea, furtul sau distrugerea permisului de conducere trebuie declarata in termen de 48 de ore de la constatarea faptului, unitatii de politie celei mai apropiate, care va elibera o adeverinta in acest sens.
In termen de 15 zile de la declararea pierderii, furtului sau distrugerii permisului de conducere, titularul acestuia este obligat sa solicite eliberarea unui alt permis de conducere.
Art. 108. - Noul permis se elibereaza de catre unitatea de politie in raza careia titularul isi are domiciliul (sau resedinta, in cazul cetatenilor straini), in baza adeverintei mentionate la art. 107 si a dovezii de publicare in Monitorul Oficial al Romaniei pentru declararea nulitatii documentului pierdut sau furat.
Art. 109. - Conducatorii auto care practica activitatea de taximetrie trebuie sa fie autorizati in acest sens de autoritatea competenta. Conditiile de autorizare se stabilesc prin instructiuni comune elaborate de Ministerul Transporturilor si de Ministerul de Interne.

CAPITOLUL VII
Circulatia autovehiculelor in trafic international

Art. 110. - Vehiculele inmatriculate in Romania care circula in strainatate vor purta, la partea din spate, simbolul "ro", de forma ovala. Simbolul va avea lungimea de 175 mm si latimea de 115 mm, iar literele de culoare neagra, pe fond alb, cu inaltimea de 80 mm si grosimea scrisului de 10 mm, fiind plasate in mijlocul simbolului oval.
Vehiculele inmatriculate in strainatate care circula in Romania vor purta, la partea din spate, simbolul tarii in care sunt inmatriculate.
Art. 111. - Permisul de conducere eliberat de organele politiei potrivit art. 96 este valabil in circulatia internationala pe teritoriul statelor care au aderat la Conventia internationala asupra circulatiei rutiere, la care Romania este parte.
Permisul de conducere eliberat de organele politiei pentru conducerea autovehiculelor cu capacitate cilindrica pana la 69 cm3 inclusiv, nu este valabil in circulatia internationala. Pentru a circula pe teritoriul altor state, posesorul unui asemenea permis trebuie sa posede un permis international de conducere, eliberat de Automobil Clubul Roman.
Dispozitia de la alineatul precedent se aplica tuturor posesorilor de permise de conducere care vor sa circule pe teritoriul statelor care nu au aderat la Conventia internationala asupra circulatiei rutiere, la care Romania este parte, sau al statelor cu care Romania nu are conventii de reciprocitate.

CAPITOLUL VIII
Constatarea si sanctionarea contraventiilor

Art. 112. - Incalcarea dispozitiilor prezentului regulament constituie contraventie si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) contraventiile prevazute la art. 12 lit. b) alin. 3, art. 18 alin. 3, art. 23, 24, 40, 53 si 61 alin. 1, cu amenda de la 40.000 lei la 100.000 lei;
b) contraventiile prevazute la art. 8, 12 alin. 1 lit. c), art. 18 alin. 1, art. 20, 21, 22, 26 alin. 1, art. 27 alin. 1-3, art. 37 alin. 2-5, art. 38 alin. 1, art. 39 alin. 1, art. 44 pct. 1, 20, 22 si 23, art. 54 lit. d) si e), art. 55 lit. b)-e) si art. 60 lit. a)-h), cu amenda de la 60.000 lei la 150.000 lei;
c) contraventiile prevazute la art. 14 alin. 1 lit. a), d) si e), art. 14 alin. 4, art. 25 alin. 1 si 2, art. 42, 44 pct. 4, 11, 12, 13 alin. 1 si pct. 16, art. 47 alin. 1, daca se depaseste cu pana la 20 km/h viteza maxima admisa pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul, art. 47 alin. 2, art. 52, 59 alin. 1, art. 62, 71 alin. 1, art. 78 alin. 1, art. 79 alin. 1 lit. d), g)-i) si o), art. 121 alin. 1 si art. 122 alin. 1, cu amenda de la 100.000 lei la 250.000 lei;
d) contraventiile prevazute la art. 12 lit. a) alin. 2, art. 19 alin. 1 si 2, art. 28, 29, 44 pct. 18, 21, 24 si 26, art. 45, 46, 50 alin. 1, art. 51, 63 alin. 1, art. 65, 74, 78 alin. 3 si 4, art. 91 alin. 2 si 3, art. 105 alin. 2 si art. 110 alin. 2, cu amenda de la 120.000 lei la 300.000 lei;
e) contraventiile prevazute la art. 12 lit. b) alin. 2, art. 14 alin. 1 lit. b) si c), art. 18 alin. 4, art. 34, 44 pct. 8 alin. 4, pct. 19, 25 si 27, art. 48 alin. 2, art. 54 lit. a) si b), art. 57, 60 lit. i) si j), art. 61 alin. 2, art. 70, 73, 78 alin. 2 si 5, art. 79 alin. 1 lit. e) si f), art. 89 alin. 1 si 2, art. 91 alin. 1, art. 97 alin. 6, art. 104, 106 alin. 1 si 2, art. 107 alin. 2, art. 123 si art. 124 alin. 2 si 3, cu amenda de la 150.000 lei la 350.000 lei;
f) contraventiile prevazute la art. 3, 12 lit. b) alin. 1, art. 15 alin. 1 si 2, art. 26 alin. 2 si 4, art. 30, 31, 32, 33, 41, 44 pct. 2, 5 alin. 1, pct. 8, alin. 2 si 3, pct. 9 si 17, art. 47 alin. 1, daca se depaseste cu pana la 30 km/h viteza maxima admisa pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul, art. 54 lit. c), art. 55 lit. a), art. 56, 58, 59 alin. 3, art. 66 alin. 1 si 2, art. 68, 69, 72 alin. 2-4, art. 75 alin. 1 si 3, art. 76, 77 si art. 79 alin. 1 lit. a)-c), j)-n) si p), cu amenda de la 200.000 lei la 400.000 lei;
g) contraventiile de la art. 4 alin. 1, 2 si 4, art. 7, 26 alin. 5, art. 35, 36 alin. 1 si 2, art. 44 pct. 3, 6, 7, 10 alin. 1 si 3 si pct. 15, art. 47 alin. 1, daca se depaseste cu peste 30 km/h viteza maxima admisa pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul, art. 59 alin. 2, art. 64, 67, 80 alin. 4 si 5, art. 86, 88 alin. 3, art. 94 alin. 1, art. 103 alin. 2 si 3 si art. 109, cu amenda de la 600.000 lei la 900.000 lei.
Art. 113. - Se sanctioneaza cu amenda de la 800.000 lei la 1.000.000 lei fapta oricarei persoane de a repara sau de a incuviinta repararea autovehiculelor avand urme de accident, fara a i se prezenta si fara ca aceasta sa retina o copie de pe procesul-verbal de constatare sau autorizare de reparare eliberata de organele de politie.
Art. 114. - Neindeplinirea de catre persoanele fizice apartinand administratorilor drumurilor publice sau organelor cailor ferate a obligatiilor ce le revin din prezentul regulament, precum si instalarea si aplicarea mijloacelor de semnalizare rutiera fara acordul organelor de specialitate ale politiei constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 800.000 lei la 1.000.000 lei.
Art. 115. - In cazul cand faptele prevazute in prezentul capitol, sanctionate contraventional, sunt savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, constituie infractiuni, ele se pedepsesc in conformitate cu legea penala.
Art. 116. - Constatarea contraventiei se face prin proces-verbal de constatare atat de catre agentii de circulatie, cat si de ceilalti ofiteri si subofiteri de politie, care aplica si sanctiunea.
In cazul in care ofiterul sau subofiterul de politie apreciaza ca prin fapta comisa nu s-a pus in pericol iminent siguranta circulatiei, poate aplica avertismentul verbal sau prin proces-verbal de constatare a contraventiei.
In situatia in care identitatea contravenientului nu poate fi stabilita o data cu constatarea faptei, agentul constatator va invita la sediul politiei proprietarul autovehiculului, pentru identificarea persoanei vinovate si aplicarea sanctiunii.
Contravenientul poate achita in termen de 48 de ore jumatate din minimul amenzii prevazut de lege la Casa de Economii si Consemnatiuni.*)

*) Potrivit art. 26 alin. 2 din Legea nr. 32/1968 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor, plata amenzilor contraventionale se poate face la Casa de Economii si Consemnatiuni ori la unitatea mentionata in precesul-verbal.
Art. 117. - Plangerea impotriva emiterii procesului-verbal de constatare a contraventiei, insotita de copia acestuia, se depune, dupa caz, la Directia Politiei Rutiere din Inspectoratul General al Politiei, la serviciul politiei rutiere din politia judeteana sau a municipiului Bucuresti, la politia municipala sau oraseneasca ori la postul de politie al comunei, din care face parte ofiterul sau subofiterul de politie constatator, in termen de 15 zile de la data comunicarii procesului-verbal.
Plangerea impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei se solutioneaza de catre judecatoria pe a carei raza teritoriala a fost savarsita contraventia.
Art. 118. - Persoanele carora li s-a anulat permisul de conducere conform art. 42 alin. 1 lit. a) si b) si alin. 2 din Decretul nr. 328/1966, privind circulatia pe drumurile publice, pot solicita aprobarea pentru prezentarea la examen, in vederea obtinerii unui nou permis de conducere, sefului politiei judetene sau, dupa caz, al politiei municipiului Bucuresti pe raza carora au avut domiciliul la data anularii permisului de conducere.
Persoanele care nu obtin aprobarea prevazuta la alin. 1 se pot adresa Inspectoratului General al Politiei.
Prevederile alin. 1 si 2 se aplica in mod corespunzator si persoanelor care solicita aprobarea pentru prezentarea la examen, in vederea obtinerii permisului de conducere, in conditiile art. 22 alin. 6 din Decretul nr. 328/1966, republicat.
Art. 119. - In cazul savarsirii uneia dintre faptele prevazute la art. 40 alin. 1, cu exceptia celor prevazute la lit. c), si alin. 2 din Decretul nr. 328/1966, republicat, ofiterul sau subofiterul de politie retine permisul de conducere o data cu constatarea contraventiei ori, daca nu este posibil, imediat dupa constatare.
La retinerea permisului de conducere ofiterul sau subofiterul de politie elibereaza contravenientului o dovada in care se va mentiona perioada in care acesta are dreptul sa conduca autovehicule, dar nu mai mult de 15 zile din momentul retinerii documentului.
In situatia in care, ca urmare a nerespectarii regulilor de circulatie, s-a cauzat unei persoane o vatamare corporala din culpa, ofiterul sau subofiterul de politie va retine permisul de conducere conducatorului auto, eliberandu-i o dovada cu termen de valabilitate de 30 de zile, cu posibilitatea prelungirii ei pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.
In cazurile in care conducatorul auto se afla sub influenta bauturilor alcoolice, autovehiculul prezinta defectiuni tehnice la sistemul de directie si franare sau cand continuarea conducerii autovehiculului nu mai poate fi permisa, dovada eliberata va fi fara termen de valabilitate, avand inscrisa mentiunea interdictiei de a conduce.
Recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei de catre institutiile medicale autorizate de Ministerul Sanatatii se va efectua numai in prezenta organelor de politie.
Permisul de conducere retinut in conditiile legii se prezinta conducerii politiei judetene, a Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti sau a Directiei Politiei Rutiere, cu propunerea de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce autovehicule, pentru a decide asupra masurii administrative si a duratei acesteia.
Permisul de conducere se restituie titularului, la cererea acestuia, atunci cand termenul masurii administrative a expirat, cand s-a hotarat ca exercitarea dreptului de a conduce autovehicule nu se suspenda sau daca, printr-o hotararejudecatoreasca definitiva, a fost anulat procesul-verbal de constatare a contraventiei.

CAPITOLUL IX
Dispozitii finale si tranzitorii

Art. 120. - Dispozitiile speciale care se refera la autovehiculele destinate stingerii incendiilor, cele ale salvarii si politiei sunt aplicabile in cazul cand aceste autovehicule pot fi recunoscute de la distanta printr-un semn distinctiv propriu ori prin constructie precum si prin semnul optic sau sonor de avertizare pe care-l folosesc.
Art. 121. - Autovehiculele conduse de persoane care au o practica de conducere de mai putin de un an vor fi prevazute cu un semn distinctiv in forma de disc, in centrul caruia se afla semnul exclamarii (Atentie).
Discul va fi de culoare galbena, cu diametrul de 100 mm, iar semnul exclamarii de culoare neagra cu lungimea de 60 mm si diametrul punctului de 10 mm.
La autoturisme, discurile vor fi plasate in interior, unul la coltul din dreapta jos al parbrizului si celalalt in partea dreapta a geamului din spate.
La celelalte autovehicule, discul din fata va fi plasat in cabina in partea dreapta a parbrizului, iar cel din spate langa numarul de inmatriculare; la autovehiculele pe doua sau trei roti discul se instaleaza langa numarul de inmatriculare din spate.
Art. 122. - In toate unitatile de invatamant, curs primar si gimnazial, se vor preda elevilor saptamanal si, respectiv lunar, pe parcursul anului scolar, lectii de circulatie rutiera.
Organele politiei vor sprijini si vor indruma cadrele didactice din unitatile de invatamant, in desfasurarea acestei activitati.
Art. 123. - Permisul de conducere al conducatorilor de autovehicule decedati va fi predat organului de politie cel mai apropiat in termen de 10 zile de catre persoana care il detine.
Art. 124. - In termen de 15 zile de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei*) a prezentei hotarari, Inspectoratul General al Politiei va elabora noi modele pentru permisul de conducere si certificatul de inmatriculare.
Posesorii permiselor de conducere, obtinute anterior datei intrarii in vigoare a Hotararii Guvernului nr. 778/1995, sunt obligati sa solicite preschimbarea acestora dupa cum urmeaza:
a) in perioada 1 noiembrie 1998 - 31 octombrie 1999, posesorii permiselor de conducere nascuti in anii pari, fara a se depasi ziua si luna nasterii;
b) in perioada 1 noiembrie 1999 - 31 octombrie 2000, posesorii permiselor de conducere nascuti in anii impari, fara a se depasi ziua si luna nasterii.
Posesorii certificatelor de inmatriculare, obtinute anterior datei intrarii in vigoare a Hotararii Guvernului nr. 778/1995, sunt obligati sa solicite preschimbarea acestora, dupa cum urmeaza:
a) in perioada 1 noiembrie 1998 - 31 octombrie 1999, detinatorii care au obtinut acest document in primele 10 zile ale lunilor in care au fost emise;
b) in perioada 1 noiembrie 1999 - 31 octombrie 2000, detinatorii care au obtinut acest document in intervalul 11- 20 al lunilor in care au fost emise;
c) in perioada 1 noiembrie 2000 - 31 octombrie 2001, toti detinatorii care au obtinut acest document in intervalul 21 - sfarsitul lunilor in care au fost emise.
In cazul depistarii, cu ocazia controlului efectuat in trafic de catre organele de politie, a nerespectarii dispozitiilor prevazute la alin. 2 si 3, permisul de conducere sau, dupa caz, certificatul de inmatriculare se va retine in vederea preschimbarii.
Permisele de conducere si certificatele de inmatriculare vor fi eliberate titularilor dupa achitarea anticipata a contravalorii documentelor.
*) Hotararea Guvernului nr. 778/1995 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 251 din 1 noiembrie 1995.
Art. 125. - Cu ocazia schimbarii permiselor de conducere, echivalarea dintre vechile si noile categorii si subcategorii se va face dupa cum urmeaza:
- categoria G cu categoria A;
- categoria A cu categoria A;
- categoria B cu categoria B;
- categoria C cu categoria C;
- categoria D cu categoria D;
- categoriile B, C si E cu categoriile B + E si C + E;
- categoriile C si E cu categoria C + E;
- categoriile C, D si E cu categoriile C + E si D + E:
- categoriile B, C, D si E cu categoriile B + E, C + E si D + E;
- categoria F cu mentiunea Tr;
- categoria H cu mentiunea Tb;
- categoria I cu mentiunea Tv.
Art. 149. Pierderea sau furtul permisului de conducere, a certificatului de inmatriculare sau a autorizatiei de circulatie pentru probe se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a. *) Republicat in temeiul art. V din Hotararea Guvernului nr. 890 din 11 decembrie 1998, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 4 din 13 ianuarie 1999, dandu-se textelor o noua numerotare.
Regulamentul pentru aplicarea Decretului nr. 328/1966 a fost aprobat prin H.C.M. nr. 772/1966 si a mai fost republicat in Buletinul Oficial, Partea I, nr. 49 din 28 iunie 1984. Ulterior republicarii a fost modificat prin:
- Hotararea Guvernului nr. 1.028 din 18 septembrie 1990, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 229 din 15 noiembrie 1991;
- Hotararea Guvernului nr. 594 din 2 septembrie 1991, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 184 din 13 septembrie 1991;
- Hotararea Guvernului nr. 756 din 1 noiembrie 1991, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 229 din 15 noiembrie 1991;
- Hotararea Guvernului nr. 582 din 31 august 1994, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 258 din 15 septembrie 1994;
- Hotararea Guvernului nr. 152 din 16 martie 1995, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 54 din 23 martie 1995;
- Hotararea Guvernului nr. 778 din 2 octombrie 1995, publicata in Monitorul Oficial aI Romaniei, Partea I, nr. 251 din 1 noiembrie 1995;
- Hotararea Guvernului nr. 1.085 din 28 decembrie 1995, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 306 din 30 decembrie 1995;
- Hotararea Guvernului nr. 166 din 5 mai 1997, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 91 din 15 mai 1997;
- Hotararea Guvernului nr. 667 din 30 septembrie 1998, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 379 din 5 octombrie 1998;
- Ordonanta Guvernului nr. 26 din 30 ianuarie 1998, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 41 din 30 ianuarie 1998 (aprobata si modificata prin Legea nr. 252 din 30 decembrie 1998, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 516 din 30 decembrie 1998).

HOTARAREA GUVERNULUI nr. 594/1991
privind verificarea indeplinirii conditiilor tehnice de catre autovehiculele si remorcile care circula pe drumurile, cu modificarile ulterioare

Art. 1. Autovehiculele si remorcile acestora pot circula pe drumurile din Romania numai daca starea lor tehnica corespunde normelor si standardelor de siguranta rutiera si protectie a mediului inconjurator.
Art. 2. Pentru a putea fi mentinute in circulatie, autovehiculele si remorcile inmatriculate vor fi supuse, periodic, de catre proprietari, unei inspectii tehnice, astfel:
a) autoturismele folosite ca taximetre, microbuzele si autobuzele, precum si autovehiculele destinate invatarii conducerii, la cel mult 6 luni;
b) automobilele utilitare, mixte, specializate si speciale, autoremorcherele si remorcile acestora, avand masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 t, precum si tractoarele rutiere si remorcile acestora, la cel mult 1 an;
c) autoturismele, autorulotele, motocicletele, motoretele si remorcile acestora, precum si automobilele prevazute de lit. b) avand masa totala maxima autorizata ce nu depaseste 3,5 t si remorcile acestora, la cel mult 2 ani.
Autovehiculele prevazute la alin. 1 lit. a) se supun primei inspectii tehnice dupa 1 an, daca la data primei inmatriculari sunt noi.
Termenul pentru efectuarea primei inspectii tehnice se socoteste de la data primei inmatriculari, iar pentru urmatoarea inspectie, de la data celei precedente.
Art. 3. (1) Inspectia tehnica se efectueaza in statii de inspectie tehnica autorizate si consta in verificarea starii tehnice a vehiculului, fara demontare, utilizandu-se aparatura adecvata.
(2) Daca vehiculul corespunde normelor prescrise, statia de inspectie tehnica consemneaza in anexa certificatului de inmatriculare data pana la care trebuie efectuata urmatoarea inspectie tehnica si se aplica ecusonul de inspectie tehnica pe placa de inmatriculare.
(3) Daca starea tehnica nu corespunde in totalitate normelor prescrise, statia poate permite circulatia pe o perioada care nu poate depasi 30 de zile.
Art. 4. Statiile de inspectie tehnica vor executa inspectii tehnice la un tarif unic, corespunzator categoriei de vehicul.
Art. 5. (1). Autovehiculele si remorcile se inmatriculeaza definitiv pentru Romania numai dupa omologarea pentru circulatia pe drumurile publice prin Registrul Auto Roman.
(2) Omologarea pentru circulatia pe drumurile publice este individuala sau de tip.
(3) Omologarea pentru circulatia pe drumurile publice se solicita de catre producatorii sau reprezentantii autorizati ai acestora sau, dupa caz, de persoanele juridice sau fizice romane care le importa sau introduc in Romania, ori le construiesc din piese detasate.
(4) Autovehiculele si remorcile importate sau introduse in Romania nu pot fi inmatriculate definitiv daca au o vechime de fabricatie mai mare de 8 ani fata de anul in care s-au efectuat formalitatile vamale in Romania.
(5) Autovehiculele primite cu titlu gratuit de organizatii sau asociatii cu caracter umanitar, de protectie sociala, institutii culturale si de invatamant de toate gradele, sindicate, organizatii de cult, asociatii, federatii sau cluburi sportive, ministere si alte organe ale administratiei de stat, pot fi inmatriculate definitiv indiferent de vechimea lor, in conditiile prevazute de art. 5 (1).
(6) Cetatenii romani repatriati si persoanele care au dobandit cetatenia romana, in conditiile legii, pot inmatricula in Romania un singur autovehicul si remorca, cu o vechime de cel mult 12 ani de la data fabricatiei fata de anul in care sau efectuat formalitatile vamale in Romania.
Art. 6. (1) Omologarea individuala se acorda pentru autovehiculele si remorcile care au fost inmatriculate in alte tari, celor noi, construite in tara sau importate in serie mai mica de 10 bucati de acelasi tip pe an, precum si celor construite din piese detasate.
(2) Omologarea individuala se acorda de catre reprezetantul Registrului Auto Roman din cadrul statiei de inspectie tehnica autorizata in acest sens din judetul (municipiul Bucuresti) in care isi are domiciliul (sediul) persoana care solicita omologarea.
(3) Daca vehiculul corespunde normelor tehnice de siguranta circulatiei si protectia mediului inconjurator, precum si folosintei careia ii este destinat, reprezentantul Registrului Auto Roman elibereaza cartea de identitate a vehiculului.
Art. 7. (1) Omologarea de tip se acorda pentru vehiculele si remorcile noi, construite in tara sau importate in serie mai mare de 10 bucati de acelasi tip, pe an.
(2) Daca tipul de vehicul corespunde normelor tehnice de siguranta circulatiei si de protectia mediului inconjurator, precum si folosintei careia ii este destinat, Registrul Auto Roman elibereaza un certificat de omologare pentru circulatie, continand descrierea sumara a elementelor care caracterizeaza acest tip de vehicul.
(3) Producatorii sau reprezentantii autorizati ai acestora trebuie sa mentioneze in cartea de identitate, pe care o elibereaza pentru fiecare vehicul pe care il livreaza, conformitatea cu caracteristicile tehnice cuprinse in certificatul de omologare pentru circulatie.
Art. 8. Pentru verificarea indeplinirii conditiilor tehnice de catre autovehiculele si remorcile care circula pe drumurile publice, Ministerului Transporturilor ii revin urmatoarele atributii:
a) elaborarea, impreuna cu Ministerul de Interne, a conditiilor tehnice pe care trebuie sa le indeplineasca vehiculele, precum si a metodologiei de inspectie tehnica si omologare pentru circulatie a autovehiculelor si remorcilor acestora;
b) autorizarea, impreuna cu Ministerul de Interne, a infiintarii si functionarii statiilor de inspectie tehnica, tinand seama de valoarea materiala si nivelul de calificare profesionala a personalului acestora;
c) stabilirea tarifului pentru inspectia tehnica, in functie de categoria vehiculelor;
d) controlul modului cum se desfasoara activitatea statiilor de inspectie tehnica si dispunerea masurilor corespunzatoare;
e) asigurarea specializarii profesionale a personalului statiilor de inspectie tehnica;
f) controlul la producator sau vanzator, in ce priveste conformitatea caracteristicilor tehnice ale autovehiculelor cu tipul omologat pentru circulatie si dispunerea retragerii omologarii pentru circulatie in caz de neconcordanta;
g) sa solicite producatorului sau reprezentantului autorizat al acestuia sa remedieze pe cheltuiala sa defectiunile de fabricatie, constatate in mod repetat la mai multe vehicule de acelasi tip, care pun sau pot pune in pericol siguranta circulatiei sau protectia mediului inconjurator. Daca defectiunile sunt grave, poate dispune, impreuna cu Ministerul de Interne, interdictia de folosire pana la remedierea sau retragerea din circulatie a tuturor vehiculelor de tipul respectiv.
Aceste prevederi nu scutesc producatorul sau reprezentantul autorizat al acestuia de raspunderea ce-i revine, potrivit legii, pentru pagubele produse proprietarilor prin interdictia de folosire ori retragerea din circulalie a vehiculelor respective.
Art. 9. (1) Nerespectarea dispozitiilor din prezenta hotarare constituie contraventie si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) cu amenda de la 20.000 lei la 30.000 lei pentru comercializarea de vehicule care nu au fost supuse omologarii pentru circulatie;
b) cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru comercializarea de vehicule ale caror caracteristici tehnice nu mai corespund datelor mentionate in cartea de identitate a vehiculului;
c) cu amenda de la 200 lei la 400 lei pentru depasirea pana la o luna a termenului de prezentare a autovehiculului sau remorcii, la inspectia tehnica;
d) cu amenda de la 400 lei la 800 lei pentru depasirea intre o luna si doua luni a termenului de prezentare a autovehiculului sau remorcii la inspectia tehnica;
e) cu amenda de la 800 lei la 1500 lei pentru depasirea intre doua luni si patru luni a termenului de prezentare a autovehiculului sau remorcii acestuia la inspectia tehnica;
f) cu amenda de la 1500 lei la 2500 lei pentru depasirea peste 4 luni a termenului de prezentare a autovehiculului sau remorcii la inspectia tehnica;
g) cu amenda de la 10.000 lei la 15.000 lei pentru atestarea drept corespunzatoare a starii tehnice a unui vehicul care nu indeplineste conditiile tehnice pentru circulatia pe drumurile publice.
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea amenzilor prevazute la lit. a) si b) se fac de catre functionarii desemnati de Ministerul Transporturilor, iar a celor prevazute la lit. c), d), e), f) de catre ofiterii sau subofiterii de politie.
Art. 10. In masura in care prezenta hotarare nu dispune altfel, contraventiile prevazute la art. 9 le sunt aplicabile dispozitiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor.
Art. 11. Articolele 81 si 126 lit. b) (privind amenda prevazuta pentru nerespectarea dispozitiilor art. 55 pct. 2) din regulamentul pentru aplicarea Decretului nr. 328/1996, precum si orice alte dispozitii contrare, se abroga.
Art. 12. Prezenta hotarare intra in vigoare in termen de 90 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei.

Inmatricularea si radierea autovehiculelor si remorcilor,
cu referire la ultimele modificari aduse prin H.G. nr. 998/1995

Urmare a adoptarii Hotararii de Guvern nr. 778/1995, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 251, partea I, din 1 noiembrie 1995, activitatea de inmatriculare si evidenta a autovehiculelor si remorcilor a suferit modificari si completari.
Autovehiculele si remorcile se inmatriculeaza permanent sau temporar la inspectoratele de politie judetene sau la Directia Generala de Politie a municipiului Bucuresti in raza caruia proprietarii isi au domiciliul (sediul), ori resedinta in cazul cetatenilor straini.

Inmatricularea permanenta

Sunt supuse inmatricularii permanente numai autovehiculele si remorcile omologate pentru circulatie de catre Regia Autonoma "registrul auto roman".
Potrivit art. 33 din Decretul nr. 328/1966, republicat, ramane in vigoare obligativitatea inmatricularii autovehiculelor si remorcilor care sunt inmatriculate in strainatate.
S-a instituit interdictia omologarii pentru circulatie, de catre Registrul Auto Roman, a autovehiculelor si remorcilor care nu au numere de identificare poansonate de constructor ori cand acestea sunt alterate, cu exceptia cazurilor in care politia poate stabili provenienta lor legala.
A fost abrogat alineatul 3 al art. 95, prin care se stipula obligatia reactualizarii inmatricularii autovehiculelor si remorcilor cu o vechime de fabricatia mai mare de 30 de ani.

Documentele necesare inmatricularii permanente

Conform art. 82 din Regulamentul de aplicare a decretului nr. 328/1966, republicat, la inmatriculare nu mai sunt cerute documentele de proprietate sau provenienta.
Proprietarul pentru a putea inmatricula autovehiculul trebuie sa prezinte urmatoarele documente:
1. Fisa de inmatriculare a vehiculului, semnata, dupa caz, de actualul si de fostul proprietar, avand completate casetele A, B si C in cazul primei inmatriculari in Romania, ori cu casetele A, B, C, D si E in cazul in care vehiculul a mai fost inmatriculat in tara.
2. Cartea de identitate a vehiculului, prevazuta cu elemente de secretizare aplicate de Regia Autonoma "registrul auto roman". Daca vehiculul a mai fost inmatriculat in Romania, cartea de identitate trebuie sa aiba operata la rubrica corespunzatoare radierea din circulatie de pe numele fostului detinator.
3. Anexa la certificatul de inmatriculare, din care sa rezulte ca vehiculul are inspectia tehnica periodica efectuata la statia Registrului Auto Roman, chiar daca inspectia tehnica anterioara nu avea termenul de valabilitate expirat. Daca vehiculul nu a mai fost inmatriculat si este nou, acest document nu este necesar.
4. Chitanta de plata a taxei de inmatriculare (original).
5. Dovada de plata a asigurarii obligatorii de raspundere civila pentru pagubele produse prin accidente de autovehicule.
6. Chitanta de plata a taxei vamale de import sau declaratia vamala de import.
7. Autorizatia de circulatie provizorie si tablitele cu numerele provizorii aferente.
8. Contravaloarea placilor de inmatriculare (suma se achita pe loc la sediul politiei).
9. Contravaloarea atribuirii unui numar de inmatriculare preferential, daca doreste un anumit numar (suma se achita pe loc). In acest caz, pe fisa de inmatriculare la rubrica "Numarul de inmatriculare" solicitantul trebuie sa mentioneze cu creionul patru variante ale numarului de ordine pentru care opteaza.
10. Cartea de identitate, respectiv buletinul de identitate (in cazul persoanei fizice) sau o adresa de solicitare stampilata (in cazul persoanei juridice) care sa contina marca, tipul, seria caroseriei, a motorului si numarul cartii de identitate a vehiculului.
In cazul inmatricularii primului vehicul, persoanele juridice nebugetare trebuie sa prezinte in plus si copia certificatului de inmatriculare la Registrul Comertului, iar persoanele juridice bugetare o copie a documentului de infiintare (necesar pentru a consemna in evidente, cu exactitate, denumirea si sediul persoanei juridice).
Fisa de inmatriculare trebuie sa fie completata astfel:
- caseta A se completeaza de catre proprietar dupa caseta A, pagina 2 a cartii de identitate;
- caseta B se completeaza de catre proprietar: rubricile 2-4 si 6-8, in cazul persoanei fizice, sau rubricile 2, 5, 6 si 8, in cazul persoanei juridice;
- caseta C se completeaza de catre organul financiar pe raza caruia proprietarul isi are domiciliul sau sediul, in urma platii de catre proprietara impozitului anual asupra mijloacelor de transport;
- caseta D se completeaza de catre vechiul proprietar, in cazul in care vehiculul a mai fost inmatriculat in Romania (inclusiv temporar);
- caseta E se completeaza de catre organul financiar pe raza caruia fostul detinator isi are domiciliul sau sediul, in cazul in care vehiculul a mai fost inmatriculat in Romania.
In cazul in care proprietarul este persoana juridica, viza organului financiar in caseta C atesta plata doar a impozitului asupra mijloacelor de transport. In acest caz, pe langa viza organului financiar din caseta C, proprietarul persoana juridica trebuie sa prezinte o chitanta de plata a primei de asigurare prin efectul legii.
Un numar de inmatriculare se poate rezerva pentru o perioada de 1 an achitand contravaloarea prestatiei de rezervare a unui numar de inmatriculare. In acest caz, solicitantul completeaza o fisa de inmatriculare la rubrica "numarul de inmatriculare" cu 4 variante ale numarului de ordine pentru care opteaza si caseta B. Daca solicitantul doreste ca placile de inmatriculare sa fie confectionate inainte de depunerea dosarului de inmatriculare achita si contravaloarea acestora.
La depunerea dosarului cu actele de inmatriculare, pe langa contravaloarea placilor cu numere de inmatriculare (daca nu le-a achitat anterior), solicitantul achita si contravaloarea prestatiei de atribuire a numarului de inmatriculare rezervat. Inmatricularea pentru numarul rezervat se poate efectua numai pe numele celui care a efectuat rezervarea, sotiei (sotului) sau a copiilor acestuia.

Inmatricularea temporara

Art. 84 din Regulamentul de aplicare a decretului nr. 328/1966, republicat, precizeaza ca inmatricularea temporara se va face in functie de modalitatea de import a vehiculelor, nu dupa criteriul cetateniei proprietatilor de vehicule.
Vehiculele apartinand societatilor comerciale cu capital mixt sau integral strain care au personalitate juridica romana se inmatriculeaza permanent si nu temporar (inclusiv vehiculele aduse ca parte integranta la capitalul social al societatii comerciale de catre partea straina).
Vehiculul inchiriat printr-un contract, de catre persoane juridice romane de la persoane straine se inmatriculeaza temporar pe numele persoanei romane, mentionandu-se in certificatul de inmatriculare "inchiriat".
In acest caz, solicitantul va trebui sa prezinte o declaratie vamala de import a vehiculului respectiv. Daca nu se prezinta acest document (vehiculul fiind intrat temporar in tara) si o persoana romana solicita inmatricularea vehiculului in baza unui contract de inchiriere, acesta se va confisca conform art. 234 din Regulamentul vamal. Persoanele fizice nu pot inmatricula vehicule inchiriate de la persoane fizice sau juridice straine.
Cetatenii straini sau romani cu domiciliul in strainatate, precum si reprezentantele, filialele sau sucursalele firmelor straine care isi desfasoara activiatea in Romania pot inmatricula permanent vehiculele care le detin, daca acestea sunt de provenienta straina si importate definitiv in Romania sau daca acestea sunt de provenienta autohtona.
Pentru cazul vehiculelor de provenienta straina ramane valabila interdictia inmatricularii permanente a autovehiculelor si remorcilor mai vechi de 8 ani, prevazuta de Hotararea Guvernului nr. 544/1991.
In toate situatiile, perioada de inmatriculare temporara nu poate depasi cu mai mult de 15 zile data la care expira dreptul de sedere a detinatorului in Romania (in cazul persoanelor fizice) ori perioada de functionare in Romania (in cazul persoanelor juridice).

Documentele necesare inmatricularii temporare

Pentru a i se inmatricula temporar vehiculul, proprietarul acestuia trebuie sa prezinte urmatoarele documente:
1. Fisa de inmatriculare a vehiculului, avand completate casetele A, B si C (sau casetele A, B, C, D si E in cazul in care vehiculul a fost inmatriculat in tara). Viza organului financiar in caseta C atesta plata doar a impozitului asupra mijloacelor mecanice de transport.
2. Cartea de identitate a vehiculului cu folia de secretizare aplicata de R.A.R.
3. Anexa la certificatul de inmatriculare, din care sa rezulte ca vehiculul are inspectia tehnica periodica efectuata in termenul prevazut de lege la Registrul Auto Roman. Daca vehiculul nu a mai fost inmatriculat, fiind nou, acest document nu este necesar sa fie prezentat de catre solicitant.
4. Chitanta de plata a taxei de inmatriculare (original).
5. Dovada de plata a asigurarii obligatorii de raspundere civila pentru pagubele produse prin accidente de autovehicule.
6. Documentul vamal care atesta importul temporar, cu exceptia persoanelor fizice straine aflate in Romania in calitate de turisti, a persoanelor fizice romane cu domiciliul in strainatate si a persoanelor fizice straine sosite in tara in baza unor acorduri cu statul roman (specialisti, tehnicieni, studenti, angajati ai persoanelor juridice straine care activeaza in Romania). Exceptia se refera numai la un autoturism si o remorca.
7. Autorizatia de circulatie provizorie si placile cu numere provizorii aferente.
8. Contravaloarea placilor cu numarul de inmatriculare (suma se achita pe loc).
9. Contractul de inchiriere (pentru vehicule inchiriate).
10. Documentul din care rezulta ca si-a stabilit resedinta sau sediul in Romania si, in plus, pentru persoanele fizice, pasaportul si o copie a acestuia.
In cazul persoanelor fizice, documentul din care rezulta stabilirea resedintei in Romania (pentru stabilirea adresei) care se consemneaza in evidenta, poate fi:
- carnetul de identitate, eliberat de catre Ministerul de Interne sau de Ministerul de Externe, in termenul de valabilitate;
- permisul de munca, eliberat de catre Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, in termenul de valabilitate;
- legitimatia provizorie, eliberata de catre Ministerul de Interne, in termenul de valabilitate;
- contract de inchiriere (sau document de proprietate) a unei locuinte sau spatiu, pentru cetatenii romani cu domiciliul in strainatate.
In cazul persoanelor juridice straine, documentul din care rezulta stabilirea sediului reprezentantei in tara este autorizatia de functionare pe teritoriul Romaniei, eliberata de catre Ministerul Comertului. In aceasta autorizatie este mentionat sediul si durata de valabilitate.
Conditiile conform carora se face radierea vehiculelor sunt precizate in art. 108 Regulamentului de aplicare a decretului nr. 328/1966, republicat.
Vehiculele inmatriculate temporar se radiaza din oficiu la expirarea perioadei pentru care au fost inmatriculate.

Documentele necesare pentru radierea unui vehicul in cazul trecerii acestuia in proprietatea altui detinator

a) cartea de identitate a vehiculului in care este mentionat fostul detinator;
b) actul de identitate al noului detinator, in cazul persoanei fizice sau adresa de solicitare in cazul persoanei juridice;
c) certificatul de inmatriculare al vehiculului, precum si anexa acestuia;
d) trei exemplare ale certificatului de radiere, completate atat cu datele fostului, cat si ale noului detinator;
e) fisa de inmatriculare a vehiculului avand completate casetele A, B, D si E;
f) timbru fiscal;
g) placile cu numerele de inmatriculare;
h) contravaloarea prestatiei de pastrare a numarului de inmatriculare, daca detinatorul doreste sa pastreze numarul (optiunea se face in certificatul de radiere)

Documentele necesare pentru radierea unui vehicul la schimbarea domiciliului (sediului) detinatorului in raza altui inspectorat de politie decat acela la care se afla inmatriculat vehiculul

- cartea de identitate a vehiculului;
- actul de identitate al detinatorului, in cazul persoanei din care sa rezulte schimbarea domiciliului sau o de solicitare, in cazul unei persoane juridice, insotita de un document emis de o autoritate de stat din care sa rezulte starea sediului;
- certificatul de inmatriculare al vehiculului precum si anexa acestuia cu inspectia tehnica periodica efectuata la Registrul Auto Roman;
- 3 exemplare ale certificatului de radiere, completate cu datele detinatorului;
- timbru fiscal;
- placile cu numerele de inmatriculare.

Documentele necesare pentru radierea unui vehicul, la scoaterea definitiva din tara

- cartea de identitate a vehiculului in care este inscris detinatorul;
- actul de identitate al detinatorului, in cazul persoanei sau o adresa, in cazul unei persoane juridice;
- certificatul de inmatriculare al vehiculului, precum si anexa acestuia, daca vehiculul este inmatriculat, ori autorizatia de circulatie provizorie;
- 3 exemplare ale certificatului de radiere completate cu datele detinatorului;
- timbru fiscal;
- placile cu numerele de inmatriculare sau provizorii.

Documentele necesare pentru radierea unui vehicul, in cazul in care vehiculul a devenit impropriu din punct de vedere tehnic pentru circulatia pe drumurile publice si a fost dezmembrat

- cartea de indentitate a vehiculului (daca este mentionata in certificatul de inmatriculare);
- actul de identitate al detinatorului, in cazul persoanei fizice, sau o adresa, in cazul unei persoane juridice;
- certificatul de inmatriculare al vehiculului;
- 3 exemplare ale certificatului de radiere completate cu datele detinatorului;
- documentul completat de catre o unitate autorizata, din care rezulte ca vehiculul a fost dezmembrat. Prin unitate autorizata se intelege un agent economic care are prevazut in activitatea de reparatii auto sau de dezmembrare a vehiculelor si care este agreata pe plan local de catre serviciul rutiere;
- timbru fiscal;
- placile cu numerele de inmatriculare;
- contravaloarea prestatiei de pastrare a numarului de inmatriculare, daca detinatorul doreste sa pastreze numarul (optiunea se face in certificatul de radiere).
In cazul in care vehiculul a devenit impropriu din punct de tehnic in urma unui accident grav de circulatie in afara tarii, documentul prevazut la lit. e) poate fi cu un document stampilat, eliberat de catre o autoritate staina (organ de polilie sau societate de asigurare), din care sa rezulte ca vehiculul a fost distrus in urma accidentului.

Documentele necesare pentru radierea in cazul in care vehiculul a fost furat

a) cartea de identitate a vehiculului (daca este mentionata in certificatul de inmatriculare);
b) actul de identitate al detinatorului, in cazul persoanei fizice sau o adresa de solicitare, in cazul persoanei juridice;
c) certificatul de inmatriculare a vehiculului, precum si anexa acestuia;
d) trei exemplare ale certificatului de radiere completate cu datele detinatorului;
e) comunicarea organului de politie cu privire la furtul vehiculului;
f) timbru fiscal.
Radierea se poate efectua si la cererea proprietarilor vehiculelor inmatriculate, daca acestia nu mai doresc sa le pastreze in circulatie. In acest caz, proprietarii trebuie sa faca dovada ca poseda spatiu amenajat pentru parcarea acestor vehicule pe timpul cat sunt radiate.

Autorizatia de circulatie provizorie si de probe

Autorizatia de circulatie provizorie se acorda in urmatoarele situatii:
a) pentru vehiculele noi de productie indigena, in vederea deplasarii de la unitatile care le comercializeaza la domiciliul sau la sediul detinatorilor;
b) pentru vehiculele de provenienta straina, in vederea indeplinirii formalitatilor de inmatriculare;
c) pentru vehiculele construite prin asamblarea de piese detasate in vederea indeplinirii formalitatilor de inmatriculare;
d) pentru vehiculele radiate din circulatie, in vederea indeplinirii formalitatilor de inmatriculare;
e) in situatia in care numerele de inmatriculare nu se elibereaza pe loc (numere preferentiale, numere de alte dimensiuni deteriorate, epuizarea lotului de numere, verificari suplimentare ale documentelor de provenienta).
Documentele necesare pentru eliberarea unei autorizatii de circulatie provizorie (cu exceptia autorizatiilor inaintate in alb unitatilor care comercializeaza vehicule) sunt urmatoarele:
- cerere de acordare a unei autorizatii de circulatie provizorii;
- originalul si copia actului de proprietate;
- chitanta C.E.C. de plata a autorizatiei provizorii de circulatie (original);
- contravaloarea garantiei si a utilizarii numerelor provizorii de circulatie (suma se achita pe loc);
- cartea de identitate, avand mentionata radierea in cazul autovehiculelor care au mai fost inmatriculate;
- document vamal, daca este cazul.
Nu se elibereaza autorizatie de circulatie provizorie pentru vehiculele de provenienta straina care nu pot fi inmatriculate conform art. 5 al Hotararii Guvernului nr. 594/1991 modificat si completat ulterior, cand aceasta situatie se poate stabili din documentele prezentate.
Autorizatia de circulatie provizorie este valabila numai pe teritoriul Romaniei pe o perioada de 30 de zile, in loc de 15, fata de reglementarea anterioara.

Autorizatia de circulatie pentru probe

Prin art. 112 din Regulamentul de aplicare a decretului nr. 328/1966, republicat, au fost instituite sanctiuni contraventionale pentru folosirea ilegala a autorizatiilor de circulatie.
Documentele necesare pentru eliberarea unei autorizatii de circulatie pentru probe sunt urmatoarele:
a) adresa din partea persoanei juridice prin care aceasta solicita o autorizatie de circulatie pentru probe si se obliga sa respecte urmatoarele reguli:
- sa nu foloseasca vehiculul, pe care a montat placile cu numarul de probe, pentru transportul comercial de persoane sau marfuri;
- sa nu atribuie numarul de probe vehiculelor de provenienta straina care nu pot fi inmatriculate in Romania conform art. 5 al Hotararii Guvernului nr. 594/1991 modificat si completat;
- sa completeze o anexa (model tipizat) pentru vehiculul pus in circulatie cu numar de probe si sa tina evidenta anexelor;
- sa incredinteze conducerea vehiculului, avand numar de probe, numai angajatilor sai.
In cazul incalcarii acestor reguli sunt retrase toate numerele de probe si autorizatiile aferente acordate persoanei juridice respective.
b) copie dupa actul de infiintare a persoanei juridice, din care sa rezulte ca aceasta are ca obiect de activitate fabricarea, montarea, carosarea, repararea, incercarea sau comercializarea vehiculelor;
c) chitanta C.E.C. de plata a autorizatiei de circulatie pentru probe si contravaloarea placilor cu numerele de circulatie pentru probe;
d) dovada de plata a asigurarii obligatorii de raspundere civila pentru pagubele produse prin accidente de autovehicule.
Valabilitatea autorizatiilor de circulatie pentru probe se acorda pana la sfarsitul anului in curs.
Aceeasi autorizatie de circulatie pentru probe poate fi folosita succesiv la mai multe vehicule.
Persoana juridica este obligata sa tina intr-un registru evidenta vehiculelor puse in circulatie pentru probe.

Friday, December 12, 2014, 03:51 AM ( 881 afisari )  - Postat de: Admin
1. Priza electrica a remorcii
In Uniunea Europeana cele mai multe remorci sunt fabricate cu priza de 7 pini. Acesta este un sistem standard caruia i se conformeaza toti producatorii de remorci din Europa.

Daca masina Dvs. are montat un carlig tip “bila” (50mm) cu priza ce respecta standardele U.E. atunci ancorarea remorcii si conectarea prizei se realizeaza simplu si rapid, asigurand o functionare electrica impecabila si o siguranta maxima.

ATENTIE! Evitati sa lasati priza remorcii in apa sau pe jos (cand remorca nu e folosita). O priza curata si uscata va asigura un sistem electric bine functional al masinii si al remorcii.

*Pentru partea electrica a masinii va rugam sa apelati la un electrician autorizat;

2. Verificati inainte de calatorie:
a) Actele masinii si actele remorcii. Verificati ca asigurarea este valabila si Inspectia Tehnica Periodica (I.T.P.) a remorcii si masinii este la zi;
b) Presiunea rotilor la masina si remorca este corecta;
c) Remorca este bine ancorata de carligul masinii;
d) Priza electrica este conectata corect, toate luminile functioneaza si nu exista fire electrice care atarna sau ating solul;
e) Sistemul de franare al masinii functioneaza;
f) Incarcatura/marfa este pozitionata echilibrat pe remorca si este bine ancorata cu chingi;
g) Oglinzile masinii sunt bine reglate si aveti vizibilitatea remorcii;
h) Roata de sustinere a remorcii (roata de manevra, mica) este ridicata si ancorata de remorca.

3. Sugestii de siguranta in tractarea remorcii:
a) Conduceti cu o viteza moderata. Ramaneti in limita capacitatii Dvs. de a controla vehicolul;
b) Evitati sa opriti brusc. Daca remorca incepe sa vibreze este necesar sa reduceti viteza intr-un mod lent.
c) Evitati manevrele, virajele bruste si rapide;
d) Incetiniti pe drumurile cu gropi si la traversarile de cai ferate;
e) Luati curbele larg, permitand viraje ample. Incetiniti inainte de a intra intr-o curba.
f) Pentru a mentine controlul in situatiile de schimare a presiunii si directiei aerului cauzate de interesectarea cu vehicole mari (TIR-uri) luati piciorul de pe acceleratie si tineti strans de volan;
g) Permiteti o distanta suficienta in cazul franarii cauzata de sarcina suplimentara a remorcii;
h) Anticipati intotdeauna traseul si actiunile Dvs. Ideal este sa folositi frana de motor;
i) Inainte de a da cu spatele, coborati din masina sa va asigurati si sa vedeti locul in care veti face manevra.
Daca este posibil apelati la o alta persoana sa va ghideze.

ATENTIE! Niciodata nu dati cu spatele tractand o remorca fara sa va asigurati! Exista un “punct mort” extrem de mare si vizibilitatea este foarte redusa. Astfel veti putea evita accidentele.

4. Sugestii de ancorare cu chingi:
a) Scopul ancorarii/legarii unui obiect sau a incarcaturii pe o remorca este de a le transforma pe cele 2: marfa si remorca – intr-o singura unitate solida. Avand in vedere acest obiectiv vom evita accidentele si deteriorarea incarcaturii transportate;
b) Pozitionati incarcatura intr-un mod echilibrat, uniform pe intreaga suprafata a remorcii;
c) Ideal este sa ancorati marfa in 4 puncte localizate simetric;
d) Daca transportati un vehicol va sugeram sa legatzi/ancorati rotile/suspensiile;
e) Folositi chingi drepte si intregi, fara noduri si rupturi;
f) Incarcatura TREBUIE sa fie IMOBILA inainte de a pleca la drum;
g) Faceti opriri ocazionale pe traseu pentru a verifica siguranta ancorarii incarcaturii.

Friday, December 12, 2014, 03:46 AM ( 807 afisari )  - Postat de: Admin
Persoane Juridice:
- CUI firma
- Imputernicire persoana desemnata de firma
- Buletin persoana desemnata
- Carte identitate remorca cu folie RAR+copie
- Fisa inmatriculare vizata de Primarie
- Chitanta de la Primarie - taxa inmatriculare
- RCA pe minim 6 luni-copie
- Chitanta taxa certificate
- Cerere inmatriculare pers.juridice-formular
- Factura cumparare(copie)+facturi de import
- Stampila firma
- Dosar

Friday, December 12, 2014, 03:45 AM ( 827 afisari )  - Postat de: Admin
- Buletin - copie
- Carte identitate remorca cu folie RAR+ copie
- Fisa inmatriculare vizata de Primarie
- Chitanta de la Primarie - taxa inmatriculare
- RCA pe minim 6 luni-copie
- Chitanta taxa certificat
- Cerere inmatriculare-formular
- Factura cumparare(copie) +facturi de import
- Dosar

Friday, December 12, 2014, 03:01 AM ( 703 afisari )  - Postat de: Admin


<inapoi | 1 | 2 |


Locatie:

Tara:Romania
Oras:Dr. Tr. Severin
Judet:Mehedinti
Strada:Aurelian, Nr. 10
Scaueru Gheorghe

Telefon:


Fax:

  • 0252 31 64 07
  • AutoMobileScaueru.ro © Toate drepturile rezervate.

    HTML Hit Counter
    HTML Hit Counter Statistici unice